22-06-07

Paardrijden, hoe doe je dat?

De rijbaan

De rijbaan bestaat uit twee korte zijdes en twee lange zijdes. De afmetingen zijn 20x40 of 20x60. Aan de zijkant van de bak staan allerlei letters, die we gebruiken bij het rijden van de hoefslag-figuren. De volgorde van de letters kunnen we gemakkelijk onthouden met het volgende ezelsbruggetje:

Alle Friese Boeren Met Centen Hebben Een Koe Door X Gemolken.

De letter X is het middelpunt van de rijbaan.
De kant van het paard die naar het midden van de rijbaan is gericht, noemen we de binnenzijde. De andere kant is dan de buitenzijde. Zo heb je ook een binnenbeen, binnen teugel etc.

Wanneer de linkerhand aan de binnenkant van de rijbaan is dan rijd je op de linkerhand en omgekeerd.
Wanneer je bijvoorbeeld op de linkerhand rijd en je wilt op de rechterhand gaan rijden dan kan je dit doen door bepaalde hoefslagfiguren. Bijvoorbeeld de diagonaal (die verder nog uitgelegd wordt). Dit noemt men van hand veranderen.

Rijbaan paardrijden

De hoefslag

De hoefslag is het pad langs de wanden van de rijbaan. Op ongeveer anderhalve meter van de wand ligt nog een tweede hoefslag. De zogenaamde binnenhoefslag.

Hoefslag rijden

De volte

De volte is een cirkel, met een doorsnede van zes meter. Als we een volte rijden moeten we goed op onze hulpen letten, om te zorgen dat het een mooie cirkel wordt. Na eenmaal een volte of een volte halve baan te hebben gereden, volgen we de hoefslag weer op het punt waar we de volte begonnen zijn.

De volte rijden

Volte halve baan

De volte halve baan is een volte met middellijn van 10 meter. De cirkel raakt de hoefslag aan de lange zijde en de middellijn. De lijn A-C dus. De volte halve baan kan dus ook op de middellijn beginnen. Als de opdracht 'met enen volte' of 'met enen volte halve baan' wordt gegeven, rijdt iedere ruiter op hetzelfde moment een volte van de juiste grote: als het goed is gedaan komt iedere ruiter op hetzelfde moment weer terug op de hoefslag: netjes achter elkaar.


Grote volte

De grote volte is een cirkel met een middellijn van 20 meter. De cirkel raakt dus de hoefslag aan beide zijde van de manege. We kunnen de grote volte dus alleen maar rijden beginnende bij A of C of B of E.

De grote volte rijden

Grote acht

We blijven normaal op de hoefslag tot we bij A of C komen. Daar beginnen we aan een grote volte. Als we de helft gereden hebben, we zijn dan op X aangekomen beginnen we aan een grote volte aan de andere zijde van X, die we helemaal doorrijden tot we weer in X zijn aangekomen. Bij X maken we de eerste volte af door de andere helft in te rijden. We zijn dan weer bij ons uitgangspunt terug en we volgen de hoefslag.

Grote acht rijden

Gebroken lijn, eenmaal gebroken

Bij de door de instructeur of instructrice genoemde letter wenden we af in de richting van X. Net of we van hand gaan veranderen. Wanneer we echter bij X zijn aangekomen, rijden we weer terug naar de hoefslag waar we vandaan kwamen, zodat we voor de letter op het einde van die lange zijde weer op de hoefslag zijn aangekomen. Bij X kijken we dus altijd even naar de korte zijde waar de letter C of A staat.

De gebroken lijn rijden

Op de diagonaal van hand veranderen.

We rijden bijv. op de rechterhand. Om nu op de linkerhand te komen gaan we van hand veranderen. Eén meter voorbij de letter K gaan we van de hoefslag af en rijden in de richting X en we komen na X één meter voor de letter M weer op de hoefslag. Als we op de linkerhand van hand veranderen, doen we dat op dezelfde manier, maar dan van H naar F of van F naar H.

Op de diagonaal van hand veranderen

Rechtsomkeer

Bij een rechtsomkeer beginnen we allemaal aan een volte (middellijn 6 meter). Als we die voor de helft hebben gereden, rijden we in een schuine lijn terug naar de hoefslag. We zijn dan op de andere hand gekomen.

Rechtsomkeren

Linksomkeer

Bij een linkssomkeer beginnen we allemaal aan een volte (middellijn 6 meter). Maar dit keer starten we op de rechter hand. Als we die voor de helft hebben gereden, rijden we, net zoals bij de rechtsomkeer in een schuine lijn terug naar de hoefslag. Op deze manier komen we op de linkerhand terecht.

Lingsomkeren

Door een S van hand veranderen.

Bij B beginnen we aan een volte halve baan. Als we die voor de helft hebben gereden zijn we aangekomen bij X. Daar beginnen we opnieuw aan een volte halve baan, maar dan rijden we naar links in plaats van naar rechts. We rijden ook die maar half. We komen nu uit bij E. We rijden dan op de linkerhand, terwijl we op de rechterhand zijn begonnen.

Door een s van hand veranderen

Van hand veranderen op de grote volte.

We kunnen ook op de grote volte van hand veranderen. Dit gebeurt op dezelfde manier als we net geleerd hebben bij het door een S veranderen. Als we op de grote volte rijden en we krijgen de opdracht om van hand te veranderen, dan blijven we op de volte rijden tot we op een raakpunt van de volte met de hoefslag komen, of op het raakpunt met de lijn B-E. Dan rijden we eerst een volte halve baan voor de helft en we rijden dan een volte halve baan voor de helft de andere kant op. We rijden dus een S binnen de volte. Als we deze S hebben gereden, komen we weer op de volte terug en blijven op de volte tot we andere opdrachten krijgen.

Van hand veranderen op de grote volte

Klassiek zadel en hoofdstel

De benoeming van het zadel

 • 1. Voorboom
 • 2. Achterboom
 • 3. Zadelkussen
 • 4. Singel
 • 5. Wrong
 • 6. Beugelriem
 • 7. Zweetblad
 • 8. Rand
 • 9. Kamer
 • Klassiek paarden zadel

  De benoeming van het hoofdstel

 • 1. Bit
 • 2. Teugels
 • 3. Bakstuk
 • 4. Neusriem
 • 5. Neusdeel
 • 6. Kinriempje
 • 7. Keelriem
 • 8. Kopstuk
 • 9. Frontriem
 • Klassiek hoofdstel van paard

  Commentaren

  cool he ik vind dit echt leuk deze site alleen volgens mij heb je al die foto,s van figuren en uitleg van klassiek paardrijden! maar toch deze site is cool!

  Gepost door: milly | 18-05-08

  paardrijden hey Sara,ik heb gisteren mijn eerste paardrijles gehad,en ik vond het direct FANTASTISCH!!Ik ben dus meteen gaan zoeken op internet voor site's over paardrijden zodat ik al wat tips zou krijgen en er dus goed in zou kunnen worden,ik moet zeggen dat dit echt de beste site was die ik heb gevonden en dat het me veel geholpen heeft om op mijn volgende les veel beter te zijn!Ik wil je dus bedanken maar zou ook graag weten hoe jij je voelde op je eerste les,zodat ik me wat meer op mijn gemak kan voelen.
  Vriendelijke groetjes "beginnende ruiter"

  Gepost door: Babette | 07-09-08

  ik zelf ben ook heel zot van paarden en kvin het een echt mooie website en hele mooie prentjes p.s.kdoe ook aan paardrijden

  Gepost door: maaike | 03-11-08

  Hoe kan je een wild paard temmen?

  Gepost door: Rooos | 08-12-08

  Rooos: Hoe kan je een wild paard temmen? Aan "Rooos",

  Ik wil je graag antwoord geven via je e-mailadres.
  Zou je mij dat kunnen geven?

  Gepost door: Sarah [WLH-team] | 08-12-08

  Erg leuk, met deze plaatjes kun je leskinderen tussen de 8 en de 13 jaar goed uitleggen wat je bedoeld.

  Gepost door: Liann | 07-08-09

  ik vind dit echt een bere coole syte je vind er echt alles op
  hierdoor ben ik geslaagd in mijn eerste rijles

  Gepost door: kimberley | 17-06-10

  hoi help ! hallo hoe moet je een paard instellen ik moet het weten tegen woensdag dan moet ik het kennen
  stuur op mijn email terug aub ! groeten astrid

  Gepost door: astrid | 28-06-10

  hoi hoi
  als het paard wat ik krijg in de manege totaal niet luisterd en tegenstribbeld, dan zegt de leraar dat ik m hard moet stampen en een slag met de smik moet geven,hij slaat ook erg met zijn hoofd, en trekt mij iedere keer naar voren met zijn kop,

  stopt ook vaker onder de draf,
  ze zegt dat ik dat doe, en dat zij het paard wel aan lopen krijg,maar ik durf het niet aan omdat ik bang ben dat het een vorm van dierenmishandelling is, klopt dat?
  dat het normaal is dat je hard moet slaan met je hakken tegen de buik, en met de smik slaan?
  van angela

  Gepost door: angela | 30-09-10

  trouwens een hele mooie side heel mooi gedaan!

  Gepost door: angela | 30-09-10

  een hele mooie site
  ik heb veel dingen gelezen die ik niet wist terwijl ik al tien jaar rij en zelf 2 paarden heb

  gr sanne

  Gepost door: sanne | 09-11-10

  ik ben vandaag begonnen met paard rijden, het
  is heel goed meegevallen, ik heb zelfs al draf gedaan echt super leuk helemooie site trouwens,
  met prachtige beelden van paarden, groeten bert

  Gepost door: bert | 21-01-11

  van 1 tot 10 juli willen we met een groepje met
  de paarden gaan trekken in ierland, telkens ritten
  van een uur of vijf , dwars door de natuur , elke dag overnachten we in een anderhotel,een vriendin van mij is arts en gaat ook mee, handig mocht er een ongelukje gebeuren, leuke mensen die van paarden houden en natuur zijn welkom om mee te gaan, u kan mij bereiken op 0496/839655 groeten bert (belgie)

  Gepost door: aengeveld bert | 21-01-11

  hyee

  ik heb een vraag; ik rijd wel al bijna twee jaar maar toch weet ik niet hoe ik aan de teugel moet rijden, je snapt wel wat ik bedoel dat ze hun nek moeten buigen. Ik vraag vele mensen om raad maar tekens opnieuw krijg ik het antwoord: je moet spelen met je teugels. Kun jij me zeggen in een e-mail hoe ik dat moet doen a.u.b. groetjes (anonyme)

  Gepost door: Olivia | 16-07-11

  hyee

  ik heb een vraag; ik rijd wel al bijna twee jaar maar toch weet ik niet hoe ik aan de teugel moet rijden, je snapt wel wat ik bedoel dat ze hun nek moeten buigen. Ik vraag vele mensen om raad maar tekens opnieuw krijg ik het antwoord: je moet spelen met je teugels. Kun jij me zeggen in een e-mail hoe ik dat moet doen a.u.b. groetjes (anonyme)

  Gepost door: Olivia | 16-07-11

  Hallo ik wil graag informatie over het hoofdstel het zadel en al die dingen hoe je het vast moet zetten en dat allemaal want ik wil ook graag op paardrijden maar ik weet dus niet hoe dat allemaal in elkaar zit dus ik hoop dat ik een beetjee informatie kan krijgen over hoe je het zadel en hoofdstel en wat eerst moet enzo. al die dingen wil ik graag weten hihi

  xx
  (ik hoop dat ik een beetje informatie krijg en dat ik dat kan lezen op mijn e-mail)

  Gepost door: Shaelyn | 18-07-11

  slecht veel te slecht echt f****** slecht

  Gepost door: poepoep | 24-05-12

  nou ik vind dit nergens op slaan jullie geven net zo weinig advies... pff

  Gepost door: dom | 06-09-13

  ik doe dit voor een werkstuk en dit helpt niet ik heb een hoofdstuk over paardrijden en dit helpt me niet

  Gepost door: rosanna | 07-03-14

  De commentaren zijn gesloten.