06-07-07

De jumpingsport

 DE JUMPINGSPORT

1) PARCOURSBOUWEN

Het lijkt misschien of een parcoursbouwer het maar makkelijk heeft: gewoon een paar leuk uitziende hindernisjes neerzetten, maar dat valt tegen. De opstelling moet aan veel eisen voldoen. Bij dubbelsprongen bijv. moeten de hindernissen op een bepaalde internationaal vastgelegde afstand van elkaar komen. Ook moeten de deelnemers tijdens de rit een keer van hand veranderen, en die wending moet ook weer aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het aantal hindernissen en de hoogte daarvan moet ook aan de gestelde eisen voldoen.

2) SOORTEN HINDERNISSEN 

Steilsprong
Dit is voor een paard het moeilijkste, omdat het bij deze sprongen meer moeite heeft om de afstand in te schatten. Over het algemeen is het beste om niet te snel op een steilsprong aan te rijden. Het afzetpunt ligt dicht bij de hindernis, omdat het paard sterker omhoog moet komen dan bij een breedtesprong.

 De gouden Olympische combinatie Jeroen Dubbeldam en De Sjiem bedwingt een steilsprong.

Steilsprong: Combinatie Jeroen Dubbeldam en De Sjiem.

Oxer
Een oxer bestaat uit twee balken achter elkaar. Als de balken allebei even hoog zijn, spreken we van een vierkante oxer. Is de achterste balk hoger, dan wordt het een oplopende oxer genoemd. Een oplopende of aflopende hindernis is makkelijker voor het paard, omdat bij een evenwijdige het paard de hoogte én de breedte moet handhaven.

Oxer met de tweede balk een tikkeltje hoger opgesteld.


Triplebar
Een triplebar bestaat uit drie achter elkaar geplaatste bomen. De hoogte van de balken kan hetzelfde zijn, oplopend, of met het hoogste punt in het midden. Bij een evenwijdige hindernis kan het paard makkelijk de eerste of de achterste balk eraf gooien.

 

Triplebar met oplopende hoogte.


Hek met sloot
De sloot is meestal 2 tot 4 meter breed en 10 tot 15 centimeter diep. Een voorwaarde voor het opnemen van een hek met sloot in het parcours is wel, dat deze onder het maaiveld is aangebracht.

 Eerste Manche Juniors (jachtparcours op zaterdag)

Hek met sloot die het paard jammer genoeg mist!


Muur
Een muur is een hoogtesprong, opgebouwd uit blokken. Deze hindernis is niet zo moeilijk als hij eruit ziet, maar je moet wel een paard hebben dat het niet erg vind om solide (= vaste, stevige) hindernissen te springen. Een moeilijkheid is wel, dat het paard de landingsplaats niet kan zien.

3) KLASSEN

Klasse B = Beginner (hoogte maximum 1 meter)

Klasse L = Licht (hoogte tot 1,10 meter)

Klasse M = Middel (hoogte tot 1,20 meter)

Klasse Z = Zwaar (hoogte tot 1,30 meter)

Klasse ZZ = Dubbel zwaar ( + 1,30 meter!)

Bixie = Dit is voor de jongste ruiters die nog nooit een wedstrijd hebben gereden maar dat op een leuke manier willen ervaren.

Verder heb je nog A-wedstrijden (= het aantal fouten is doorslaggevend) en C-wedstrijden (= het gaat hier om snelheid; fouten worden omgerekend in strafseconden)

4) STRAFPUNTEN

FOUTAANTAL STRAFPUNTEN OF DISKWALIFICATIE
Een hindernisfout: een balk of blok afwerpen, een voet in de sloot.4 strafpunten
Als de ruiter het parcours niet volgens de goede route aflegt is er sprake van een vergissing. Als de ruiter de vergissing niet herstelt, wordt de ruiter gediskwalificeert.
Als de ruiter van het paard valt worden altijd strafpunten gegeven, soms volgt uitsluiting. Ook als het paard valt krijg je strafpunten.8 strafpunten
Bij overschrijding van de toegestane tijd. Als de uiterste tijdlimiet overschreden wordt, wordt de combinatie gediskwalificeerd.1/4 strafpunt per seconde
Voor een weigering van het paard. Na drie weigeringen wordt de combinatie gediskwalificeert.1e weigering: 3 strafpunten
2e weigering: 6 strafpunten
Als het paard de te springen hindernis of de finish ofzo voorbijrijdt (uitbreken).? (Wordt ter plekke besproken.)
Als een combinatie zich schuldig heeft gemaakt aan barreren (= alle methoden om het paard hoger of voorzichtiger te laten springen, bijv. door de benen van het paard aan te tikken bij het oefenspringen).De combinatie wordt voor tenminste 24 uur uitgesloten van alle wedstrijden.

Eigenlijk een strenge boel, zon jumpingwedstrijd. Maar ik zou er wel graag eens aan meedoen als ik mijn diploma heb.

                              Sarah
 

12:30 Gepost door Sarah in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.