07-07-07

Uit de mond van een paard

Uit de mond van een paard.

site plaatje

Sommige mensen zijn een beetje bang voor ons omdat we zo groot zijn. Nou, ze hebben ook niet helemaal ongelijk. Ik bijvoorbeeld weeg 620 kilo en als ik op mijn achterbenen ga staan, ben ik een stuk groter dan jullie tweebenigen. Ik heb veertig prachtige tanden in mijn mond enmet mijn vier hoeven kan ik gevaarlijke trappen uitdelen, als ik mijzelf beschermen moet.

 

Maar eigenlijk zijn wij paarden heel zachtaardige dieren. We dragen jullie tweebenigen braaf op onze rug en hebben al eeuwen lange zware lasten voor jullie getrokken, net als pakezels. Maar let op, een ezel is wel even iets anders dan een paard. Er wordt vaak gezegd dat het paard de beste briend van de mans is. Dat klopt wel, maar als je ziet hoe sommige mensen hun paarden afbeulen, dan is het niet zo gek dat wij af en toe die vriendschap beëindigen.

Maar één ding is zeker: als je goed voor je paard zorgt, wordt het paard al gauw je beste vriend.

 

Ook wij paarden zijn ooit klein begonnen. Onze voorouders waren echt klein, niet groter dan een haas en ze hadden aan elk been vier hoefjes. Maar dat is wel 55 miljoen jaar geleden. Sinds die tijd zijn we aardig gegroeid en nu hebben we aan elk been nog maar één hoef. Daardoor kunnen we nu veel sneller lopen.

 

12:38 Gepost door Sarah in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paarden, verzorging, fjordie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.