07-07-07

Voltigeren

Voltigeren

Wat?

Voltigeren wordt waarschijnlijk het best beschreven als gymnastiek op een paardenrug. Tegenwoordig is het een internationaal erkende sport, die sinds 1982 onder auspicien van de FEI staat. Voltigeren is ooit ontstaan als leermethode om beginnende ruiters aan de bewegingen van het paard te laten wennen en balans en zelfvertrouwen te geven. Vooral cavaleriescholen gebruikten voltige oefeningen om nieuwe rekruten te leren in balans te blijven op een bewegend paard. Voltigeren diende ook om de ruiter fitter en sterker te maken en zelfvertrouwen te geven.

Vereisten
Als je wilt gaan voltigeren, moet je van nature een goed evenwichtsgevoel hebben, lenig zijn en gracieus en elegant kunnen bewegen. De sport vereist ook zelfvertrouwen en moed om moeilijke oefenigen kalm uit te voeren. Het paard moet een rustig karakter hebben, sterk en onverstoorbaar zijn. Gedurende de hele oefening moet het constant, ritmisch en evenwichtig aan de longeerlijn kunnen galopperen. Het grootste nadeel van de sport is dat je altijd een helper nodig hebt. Namelijk iemand die het paard longeert.

 

De wedstrijden

Internationale voltigewedstrijden kennen categorieën voor teams, individuele ruiter en paren. De maximale leeftijd bij teamvoltigeren is 18 jaar. Een team bestaat uit 8 ruiters, een paard, een longeerder en een reservelongeerder. Bij de individuele en teamwedstrijden wordt er een verplichte en een vrije kuur uitgevoerd. Het paard werkt altijd in de linkergalop op een volte van tenminste 13 meter. Er zijn 2 internationale wedstrijdcategorieën, namelijk "CVI één ster" en CVI twee sterren". De wereldkampioenschappen worden om de 2 jaar gehouden en er zijn ook internationale kampioenschappen met categorieën voor heren-, dames-, en gemengde teams.

 

BRON: www.geocities.com/gornellie/voltigeren.html

 

jjj

13:49 Gepost door Sarah in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voltigeren, paarden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.