26-11-07

De Arabier (bron: Wikipedia)

Arabian Horse

 

De Arabier of Arabische Volbloed

De Arabische volbloed ook wel 'Arabier' genoemd, is een paardenras dat afstamt van Arabische paarden uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten. Het ras is zeker meer dan vijfduizend jaar oud. Tegenwoordig worden Arabische volbloeden over de hele wereld gefokt.

Uiterlijk

De Arabische volbloed is een gespierd paard maar weegt vaak niet veel meer dan 500 kilo. De stokmaat was oorspronkelijk tussen de 1.40 en de 1.50 meter, maar door verregaand doorfokken worden nu ook grotere Arabische volbloeden gefokt, soms tot wel 1.65m. De gemiddelde grootte blijft wel rond de 1.50m liggen. Het paard heeft een vrij klein hoofd met grote uitdrukkingsvolle ogen en een fijngevormde neus.De meeste arabieren hebben ook nog een knikje in de neus De oren zijn klein en spits. De hals is gebogen en de borst is naar verhouding breed. De staartdracht is sierlijk en van het lichaam af gedragen. De croupe is bij voorkeur iets vlak en kort. Het paard beweegt zich sierlijk en soepel, vooral in draf. De Arabier komt voor in de kleuren schimmel, vos, bruin en zwart. Het ras heeft vaak witte aftekeningen op de benen en het hoofd.

Karakter

Een hoge intelligentie en een vurig karakter zijn de kenmerken van een Arabische volbloed. De Arabier is een gevoelig dier. De gebruiker moet eerst zijn vertrouwen winnen, waarna het paard alles voor hem wil doen. Zijn grote uithoudingsvermogen heeft hij overgehouden aan zijn geschiedenis als woestijnbewoner.

Gebruik

De Arabier is een elegant rijpaard en een uitstekend renpaard. Hij blinkt uit in de lange afstandswedstrijden, waardoor dit ras of kruisingen ervan zowat de sport domineren. Het ras wordt ook veel gebruikt om andere paardenrassen te veredelen, en arabisch bloed komt daardoor voor in de stamboom van heel wat paardenrassen, zoals de Trakehner, de Morgan, de Shagya, de Welsh, maar ook de Andalusiër, de Lipizzaner en het Friese paard.

Het paard wordt in Arabië en Amerika gebruikt om mee te showen. Sommige Arabieren worden uitgebracht in military. Ook voor endurance zijn ze bijzonder geschikt vanwege hun grote uithoudingsvermogen.

19:29 Gepost door Sarah in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.